Homenatge dels Legends als inicis del Trial | Legends

Bici Bike Trial Legends, Sant Feliu de Codines, Barcelona ((Spain)

Homenatge dels Legends als inicis del Trial

Homenatge dels Legends als inicis del Trial

0 Comments 📁 2016, X Edició 🕔14.juny 2016
Homenatge dels Legends als inicis del Trial

El passat dissabte 11 de juny de 2016 a tarda, es va celebrar la “Legends Parade” que va reunir bicicletes i pilots alguns dels quals iniciadors del trial en bicicleta. Primer es va fer una concentració de bicicletes i pilots a la plaça de Sant Feliu i es va fer una volta “d’honor” amb la Colla de Grallers dels Gegants de Sant Feliu. També es va fer una petita exhibició en la que els pilots van sortejar una zona molt fàcil i el públic va poder gaudir de les evolucions dels pilots i de les seves bicicletes, algunes de les quals eren les mateixes amb les que es van iniciar els trials a finals dels anys 70.

A la trobada també hi van assistir els destacats promotors del inici del trial, el Sr. Oscar Puig de Sabadell ,el Sr. Miquel Turigas de Sant Feliu, així com els pilots Blai Jové, un dels primers pilots, constructor de prototips i campió de alguna de les primeres proves, i Andreu Codina, primer campió d’Europa del trial en bicicleta.

Posteriorment, pilots, bicicletes i tothom van anar al Centre Civic la Fonteta on es va fer un col·loqui sobre els inicis del Trial en Bicicleta. Si bé és cert que de sempre els nois i joves havien fet servir bicicletes per sortejar obstacles i imitar a l’esport del trial, el primer lloc del món a on consta que es van organitzar proves específiques, estructurades i ja amb reglamentació pròpia va ser a Sabadell a mitjans dels anys 70. El Sr. Puig i molts d’altres van treballar de valent per que el trial fos un esport diferenciat de les altres modalitats del ciclisme i ho van aconseguir. El Blai Jové va ser un dels joves iniciadors del trial i que gràcies a la seva bona relació amb “Cicles Monteys” de Sabadell va preparar diverses bicicletes que tenia per la pràctica del trial. Les modificacions que van fer a les bicicletes existents les van fer mes resistents i estables i els van permetre superar obstacles i fer maniobres que fins llavors no eren possibles: el trial havia nascut. Prova d’això va ser un seguit de fotografies i vídeos que el mateix Blai Jové va presentar i que fins els moment havien estat inèdits pel món: les filmacions dels primers campionats de trial a Sabadell, on apareixen en Blai Jové i els seus amics participant a les proves en unes filmacions fetes pel seu germà en Super8 i que fins fa poc havien estat oblidades. Podríem dir que es tracta de una primícia mundial ja que no ens consta haver vist mai imatges de vídeo de una prova de trial en bicicleta de mitjans dels anys 70.

Per la seva part a Sant Feliu, en Miquel Turigas va explicar com va esdevenir promotor de les proves del Trial a Sant Feliu. Va ser a causa que el seu nebot el Joan Francesc Galindo, el “Pindu”, ja feia temps que amb els seus amics corrien amunt i avall amb les bicicletes imitant els pilots de motos dels trials dels Tres Dies del Cingles que es van començar a celebrar a principis dels anys 70. En Turigas va explicar que ja mitjans del 70 es van començar a fer alguns trials informals, però va ser després d’anar a Sabadell a participar a un dels trials organitzats pel Sr. Puig quan també van començar a organitzar trials a Sant Feliu.

També l’ex-pilot i primer campió d’Europa de bici trial, Andreu Codina, va explicar els inicis del Trial a Sant Feliu i un bon nombre d’anècdotes. Per exemple, a un dels primers trials que van anar a Sabadell hi van anar en la mateixa bicicleta amb la que van participar des de Sant Feliu! També va explicar que en un dels primers trials que va organitzar el Sr. Puig a Sant Feliu es va donar al cas que a les roques de Santo Domingo no van poder clavar les estaques que feien servir als marges de Sabadell. Per marcar les zones van pintar-les amb pintura blanca i aquesta pintura encara avui es veu a molts dels llocs.

Va concloure l’acte en Josep Figueras que va fer entrega d’un obsequi d’una placa de ceràmica exclusiva dels Legends al Sr. Oscar Puig a qui va agrair la seva feina i dedicació al trial en bicicleta. També va agrair a la família Puig, la seva esposa i fills també presents, el suport de la seva família al Trial tot recordant que un dels pilar del trial i de l’esport és el suport de les families. En Josep Figueras també va agrair el seu suport al Trial i als Legends al Sr. Miquel Turigas, que va rebre homenatge en l’edició anterior dels Legends, al Blai Jové per la seva assistència i presentació dels vídeos i a l’Andreu Codina pel seu suport sempre incondicionals als Legends.

Aquest aquest va ser un molt bon preàmbul al Trial dels Legends que es va celebrar l’endemà matí diumenge 12 de juny i que de nou va ser una gran i emotiva jornada de trial en bicicleta i a la que se li dedicaran extensos reportatges .

Podeu veure tots les fotos de la “Legends Parade” a l’entrada anterior que ja vàrem fer: http://www.biketriallegends.com/fotos-de-la-legends-parade

La família Puig i en Miquel Turigas, els iniciadors del Trials, MOLTES GRÀCIES PER TOT EL QUE HEU FET!!!!

13435348_1744010412555121_8732745369046295964_n

El Quim Jou va presentar i introduir l’acte:

IMG_6435

D’esquerra a dreta, Andreu Codina, Josep Figueras, Oscar Puig, Miquel Turigas  i Blai Jové:

IMG_6433

El públic va seguir amb molta atenció les explicacions dels iniciadors del trial en bicicleta:

IMG_6430

A l’entrada de la sala d’actes es van exposar algunes de les bicicletes que van participar en el Parade, la majoria d’elles anteriors de l’any 1979. A davant hi ha la bicicleta de l’Andreu Codina, amb la que va participar als primers trials, una BH preparada per Josep Figueras:

13423985_1303382393008582_2680072019269539520_n

En Josep Figueras va fer entrega de una placa ceràmica d’homenatage al Sr. Puig:

IMG_6447

En Blai Jové va presentar uns vídeos i fotografies inèdites i que pels assistents es poden considerar les imatges de vídeo de bicicletes i curses de trial més antigues vistes, de l’any 1977 o anteriors:

IMG_6450

Esperem poder gaudir de nou amb les imatges, molt agraïts a en Blai Jové i tan de bò les vulgui compartir amb tothom! Aquí un cartell de un dels trials que es va poder veure de l’any 1977, el Campionat del Vallès disputat a Sabadell:

19770918_I_Bici_Trial_Sabadell

Des dels Legends es valora molt positivament i es seguirà treballant en seguir la història del trial en bicicleta i seguir reunint protagonistes i documents d’aquests temps inicials i tan especials per tots!

No Comments

Sorry, No Comments, Yet !

There are no comments for this article at this moent, but you can be first one to leave a comment.

Only registered users can comment.

%d bloggers like this: